Oostende, 9 februari 2024 – Speciaal voor Ensor2024, een ambitieus themajaar over het leven en werk van James Ensor, gaat de Oostendse horeca aan de slag met zijn oeuvre. Bijna 30 Oostendse restaurants brengen een vleugje kunst aan tafel, geïnspireerd door de grootmeester. Nog tot en met juni kan je mee aan de Tafel van James schuiven. Wat er op het menu staat? Hapjes geserveerd op kunstige keramiek, carbonara di mare, een sundae uit een schelpvormig koekje, oesters op verschillende wijzes en nog zo veel meer.
Het stadsfestival rond James Ensor biedt een jaar lang allerhande activiteiten aan als hommage aan Ensor, en daar hoort ook een culinaire ervaring bij. Iedereen kent zijn maskers of zelfportretten, maar Ensor tekende ook ‘De rog’ of ‘De oestereetster’. Hij experimenteerde met groenten en bloemen in zijn stillevens en ontwierp zelfs een menukaart. Door de kruisbestuiving tussen Ensor en de culinaire wereld voor ‘De Tafel van James’ komt nu een verrassende mix van verhalen, ingrediënten en kunsthistorische details uit de keukens van de deelnemende restaurants gewaaid.
Tijdens Ensor2024 ontdekken kunstliefhebbers verschillende expo’s in de stad, maar onder de noemer Baden van Oostende is er ook een fantastisch stadsfestival tot leven gekomen. Het is een ontdekking in eigen stad en dit culinaire aspect vult dit bijzonder goed aan. We kunnen namelijk in Oostende al uitpakken met enkele uitstekende restaurants en willen dit zo ook in de kijker zetten. Een bezoek in het kader van het Ensorjaar zal dus niet compleet zijn zonder een beleving op restaurant.Burgemeester Bart Tommelein
De deelnemende horecazaken, van een sterrenrestaurant tot een trendy foodscharingconcept en ijssalon, haalden alles uit de kast om James Ensor een prominent plekje op hun menukaart te geven. Denk aan schelpen, rog, groenten,… in alle vormen, geuren en kleuren. En natuurlijk ook…de oester! Ensors schilderij 'Stilleven met oesters’, waar hij op een lange tafel oesters en een krabbenpoot schilderde, bracht het Italiaanse restaurant Marina bij drie bereidingen met schaal-en schelpdieren. Willem Hiele bedacht twee ‘bites’ die verstopt liggen op handgeschilderde oesterschelpen.
En net zoals Ensor experimenteerde met zijn tekenstijl, deden de chefs dat ook met hun originele gerechten. Wat dacht je van een ijscoupe waarvan het versgebakken koekje in de vorm van een Sint-Jakobsschelp is, en zijn kleur verkreeg door tinten uit kurkuma, rode biet en spirulina? Net zoals Ensor is ook Amélie van Amy Mary colorist. Ook bij Paroles, Paroles gaan ze voor het wow-effect: in een aparte ‘Ensor corner’ kan je achter gesloten gordijnen een volledig menu in het teken van James Ensor proeven. Zo is er een rolletje van kabeljauw met spitskool, Chinese kool en espuma van rode kool. Chef Terence bestuift het geheel aan tafel met citrusparfum waarop de paarse espuma plots roze zal kleuren. En wie goed kijkt, herkent in het dessert van Belle de Jour exact dezelfde kleuren als in Ensors ‘De Baden van Oostende’: een pavlova op basis van blue spirulina (zeealgen), witte meringue en rode bosvruchten. De chef van Le Bassin kleurt net zoals Ensor graag buiten de lijntjes. Daarom bedacht Tom – lid van de NorthSeaChefs - een kroket met schelvis, handgepelde garnalen en mosseljus. Denk daarbij aan een remouladesaus en een ‘zeebeschuit’, op basis van zuurdesemtoast en je krijgt een van dé toppers van de Tafel van James.
Speciaal voor dit project gingen sommige restaurants zelfs nog een stapje verder, en trokken ze de lijn van Ensor door naar andere delen van hun restaurant. Bij het menu van Brassi Grand Café hoort wondermooie ‘gemaskerde’ keramiek, ontworpen door Nomadics Ceramics. Wie het Ensormenu van Trattoria Ensorito bestelt, krijgt naast vier gangen lekkers ook een kunstig porseleinen bord mee naar huis. De Oostendse kunstenaar Mieke Drossaert schilderde op het bord een parodie van het beroemde schilderij ‘De baden van Oostende’.
Loopt het water je al in de mond door deze smakelijke verhalen en foto’s? Reserveer je ensorgerechten of -menu’s dan zeker op voorhand bij de restaurants. Alle info vind je op de instagrampagina @tafelvanjames of in de krant die speciaal voor dit project op poten werd gezet. Dit project is een concept van Toerisme Oostende en Horeca Middenkust en werd gecoördineerd door journaliste Veerle Helsen.
Contactgegevens
-
- Pieter Hens
- Manager team Marketing & Events, Toerisme Oostende vzw
- pieter@visitoostende.be
- +32 485 71 76 82
-
- Margot Neyskens
- Kabinetchef, Burgemeester Bart Tommelein
- Margot.Neyskens@oostende.be
- +32 476 85 15 32
Gerelateerd nieuws
4200 deelnemers aan de Nieuwjaarsduik in Oostende
Het strand van Oostende vormde op zaterdag 4 januari opnieuw het decor voor de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Dit jaar verschenen er vierduizendtweehonderd ijsberen aan de start om het koude water van ...
Oostende stelt eindejaarsvuurwerk uit naar zaterdag 4 januari en organiseert extra lichtshow
Het eindejaarsvuurwerk van dinsdag 31 december 2024 in Oostende zal niet afgeschoten worden door te hevige wind. Het vuurwerk wordt verplaatst naar zaterdag 4 januari om 18u. Vandaag zal er als alt...
Een verrassend programma en 3 nieuwe Verrekijkers. FAAR, het non-fictie boekenfestival in Oostende, schijnt licht op...
FAAR, het non-fictie boekenfestival in Oostende is aan haar vierde editie toe. Van 7 tot 9 maart wordt de stad aan zee helemaal ingepalmd door het literaire festival FAAR. De baseline van het boeke...
Uniek kerstverhaal met Gaston De Garnaal vormt zoektocht in Oostende
Vanaf 29 november tot en met 5 januari kunnen kinderen een unieke stadzoektocht doen in Oostende met het figuurtje Gaston De Garnaal. Om de kerstboom van de garnaal te helpen versieren, moeten kind...
Oostende lanceert unieke beleving: 'Ik, Léon Spilliaert'
Wie Léon Spilliaert zegt, zegt Oostende. Zijn werk toont de Venetiaanse Gaanderijen, het uitgestrekte strand en de onvoorspelbare Noordzee. Om het verhaal van deze Oostendse kunstenaar aan het grot...