Oostende, 20 maart 2024 – Ensor2024 viert het hele jaar lang het leven en werk van grootmeester James Ensor in Oostende. 6 expo’s vormen de ruggengraat van het themajaar. Op 21 maart opent de derde tentoonstelling zijn deuren. James Ensor: Zelfportretten is gepland van 21 maart tot 16 juni 2024 en is te zien in het James Ensorhuis. Zoals de naam al aangeeft, staan zijn zelfportretten daarin centraal, en kunnen bezoekers alle kenmerkende technieken van Ensor nu van dichtbij bewonderen: werken op papier, olieverfschilderijen en etsen.
Je kan er niet omheen: het Ensorjaar in Oostende is in volle gang. Met de paasvakantie in het vooruitzicht mag je er zeker van zijn: er valt nog heel wat te ontdekken. Na de expo in Mu.ZEE over de stillevens van Ensor en de junior-parodieën in Fort Napoleon, is het nu tijd voor zijn zelfportretten in het James Ensorhuis.
Het zelfportret is bij Ensor namelijk van essentieel belang. De kunstenaar portretteert zichzelf gedurende zijn hele leven, waardoor zijn zelfportretten een wel heel bijzondere plaats binnen zijn oeuvre innemen. De eerste drie gekende geschilderde zelfportretten van James Ensor dateren uit 1879. Zijn meest bekende is ongetwijfeld Zelfportret met bloemenhoed (Mu.ZEE, Oostende) geschilderd in 1883 en bijgewerkt rond 1888.
Heel bewust van zijn status als kunstenaar, schept James Ensor er genoegen in zich 'te kijk te stellen' en slaat hij munt uit zijn uiterlijke verschijningen. Juist door zich te vermommen, geeft Ensor zich bloot.Curator, Xavier Tricot
Ook burgemeester Bart Tommelein, die de expo op 21 maart mee opent, raadt met de nodige trots een bezoek aan deze bijzondere verzameling aan:
Het Ensorjaar draait nu echt op volle toeren en is overal in de stad voelbaar: in scholen, bij onze horeca en handelaars, met tal van evenementen… In het kader van Ensor 2024 is er geen betere plek dan het Ensorhuis om een intieme kijk te bieden op het leven van James Ensor, aan de hand van zijn zelfportretten. Het is voor de bezoekers aan het James Ensorhuis een grote meerwaarde om na hun bezoek oog in oog te staan met zijn meesterwerken.Burgemeester, Bart Tommelein
De Dominicanenkerk wordt omgetoverd tot een wereld van kleur en beweging. Je stapt binnen in een levend canvas waarin de kunst van Ensor tot leven komt, en waar jij midden in zit. Dit spektakel is ideaal om met het hele gezin of zonder grote voorkennis het boeiende levensverhaal van Ensor te leren kennen.
Het orkest Casco Phil kruipt nog een laatste keer in hun rol van kursaalorkest. Dit laatste concert uit de reeks van drie die ze brachten voor Ensor2024 wijden ze aan de toondichters die hun eigen werken in het Kursaal kwamen dirigeren aan het einde van de 19e eeuw, toen ook Ensor een trouwe gast was in het Théâtre Royale d’Ostende.
Dit is de laatste kans om de expo die het Ensorjaar aftrapte te bezoeken in Mu.ZEE! Rose, Rose, Rose, à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930 is de eerste tentoonstelling ooit die volledig gewijd werd aan de stillevens van Ensor. De expositie volgt de evolutie binnen het oeuvre van Ensor en binnen de geschiedenis van het stilleven in België.
Wist je al dat bijna dertig Oostendse restaurants zich inspireren door James Ensor? Van kunstige keramiek tot schelpvormige madeleinekoekjes, handgeschilderde oesterschelpen, rog op stro of een café masqué. Ga zeker zelf ontdekken welke verrassende verwijzingen naar de grootmeester zich verschuilen in het menu!
Grote Kunst voor Kleine Kenners laat kinderen op een verrassend originele manier kennismaken met de grootmeester James Ensor. Jong en oud kunnen een interactieve zoektocht aangaan die hen op creatieve wijze helpt om de wereld van James Ensor beter te begrijpen.
De Intrede is hét internationale meesterwerk van Ensor. Helaas behoort het sinds 1987 tot de collectie van het Getty-museum in L.A. en zal het nooit meer terugkomen, zelfs niet tijdelijk. Maar in het Ensorhuis bevindt zich een kopie op ware grootte, exact op de plaats waar het origineel hing (Blauwe salon). Het grote wandtapijt dat van De Intrede gemaakt is, wordt tijdens deze tentoonstelling eveneens geëxposeerd.
Ook deze expo is in het Ensorhuis te zien. Het oeuvre van James Ensor wordt gekenmerkt door humor en satire. Verschillende werken getuigen van zijn talent om thema’s of specifieke werken van andere kunstenaars te parafraseren. Sommige werken resulteren in parodieën of pastiches, en onderscheiden zich door humor, kritiek en/of karikatuur. Hij laat niet na de talrijke mistoestanden in België aan de kaak te stellen.
Contactgegevens
-
- Pieter Hens
- Manager team Marketing & Events, Toerisme Oostende vzw
- pieter@visitoostende.be
- +32 485 71 76 82
-
- Margot Neyskens
- Kabinetchef, Burgemeester Bart Tommelein
- Margot.Neyskens@oostende.be
- +32 476 85 15 32
Gerelateerd nieuws
4200 deelnemers aan de Nieuwjaarsduik in Oostende
Het strand van Oostende vormde op zaterdag 4 januari opnieuw het decor voor de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Dit jaar verschenen er vierduizendtweehonderd ijsberen aan de start om het koude water van ...
Oostende stelt eindejaarsvuurwerk uit naar zaterdag 4 januari en organiseert extra lichtshow
Het eindejaarsvuurwerk van dinsdag 31 december 2024 in Oostende zal niet afgeschoten worden door te hevige wind. Het vuurwerk wordt verplaatst naar zaterdag 4 januari om 18u. Vandaag zal er als alt...
Een verrassend programma en 3 nieuwe Verrekijkers. FAAR, het non-fictie boekenfestival in Oostende, schijnt licht op...
FAAR, het non-fictie boekenfestival in Oostende is aan haar vierde editie toe. Van 7 tot 9 maart wordt de stad aan zee helemaal ingepalmd door het literaire festival FAAR. De baseline van het boeke...
Uniek kerstverhaal met Gaston De Garnaal vormt zoektocht in Oostende
Vanaf 29 november tot en met 5 januari kunnen kinderen een unieke stadzoektocht doen in Oostende met het figuurtje Gaston De Garnaal. Om de kerstboom van de garnaal te helpen versieren, moeten kind...
Oostende lanceert unieke beleving: 'Ik, Léon Spilliaert'
Wie Léon Spilliaert zegt, zegt Oostende. Zijn werk toont de Venetiaanse Gaanderijen, het uitgestrekte strand en de onvoorspelbare Noordzee. Om het verhaal van deze Oostendse kunstenaar aan het grot...